Zaaihandleiding

Zaadjes ontkiemen

Voor de kiemsnelheid is het goed om de zaadjes eerst ongeveer 24 uur in een glas water te laten weken op kamertemperatuur.

Voor het ontkiemen van de zaadjes zijn verschillende methoden:

Met keukenrol

Bevochtig een stukje keukenrol (of koffiefilter) door te besproeien met een plantenspuit. De keukenrol moet vochtig zijn, maar niet drijfnat.
Vouw de vochtige keukenrol dubbel. Plaats de zaden ongeveer 2,5 cm uit elkaar op de ene helft van het keukenpapier en vouw de andere helft over de zaden.

Vervolgens dient de keukenrol in een boterhamzakje of een gripzakje te worden gedaan. Laat hierbij een opening vrij van enkele cm voor ventilatie.
Plaats het zakje op een warme, tochtvrije plek en niet in direct zonlicht. Het zakje houdt warmte en vocht vast en creëert zo een minikas voor de peperzaadjes. De ideale temperatuur voor het ontkiemen van peperzaad ligt tussen 25 en 30 graden. Iets koeler is ook mogelijk, maar dan zou het ontkiemen wat langer kunnen duren.

Controleer de zaadjes dagelijks op ontkieming en zorg ervoor dat het papier nog steeds vochtig is. Als deze uitdroogt, vernevel deze dan opnieuw.
Afhankelijk van de soort, zullen de meeste peperzaden binnen twee weken ontkiemen. Sommige kiemen kunnen in vijf tot zeven dagen ontkiemen, terwijl andere tot drie weken kunnen duren.

Na ontkieming is het tijd om de zaden over te plaatsen in een potje. Gekiemde zaadjes zijn erg kwetsbaar, dus wees voorzichtig met deze stap. Gebruik een pincet om de zaden bij de zaadlichamen vast te pakken, of gebruik een schaar om de keukenrol rond de gekiemde zaden te knippen. Gebruik je duim om gaten in de potgrond te maken en breng vervolgens een gekiemd peperzaadje over in het gat. Bedek voorzichtig met droge potgrond. Benevel het grondoppervlak.

Met Turftabletten

Plaats de tabletten rechtop, dat wil zeggen de kant zonder netje naar boven. Hierna flink water toevoegen, waardoor de tabletten in enkele minuten zullen uitzetten tot een hoogte van ongeveer 5 cm. Eenmaal gehydrateerd, plaats je het zaadje bovenin (ongeveer 5 mm diep), en zorg dat je het weer bedekt.

Als het plantje is ontkiemd, kan deze nog een poosje doorgroeien in de turftablet. Wanneer het plantje een aantal cm hoog is, kun je deze overpotten. Het is niet nodig om het netje te verwijderen, deze kan zo in de aarde. De wortels zullen hier makkelijk doorheen groeien.

Direct in een potje

Vul een kleine potje met de potgrond. Het is verstandig om wat water in het potje te doen, voordat je het zaadje in de aarde legt. Houd er rekening mee dat het kan gebeuren dat een zaadje niet ontkiemt. Plant daarom bijvoorbeeld 4 zaadjes als je 3 planten wilt kweken.

Nadat de grond vochtig is gemaakt door water, kun je het zaad in de grond zetten. Zorg ervoor dat je het zaadje niet te diep in de grond steekt (ongeveer 5 mm). Het is nu belangrijk om de grond wat vochtig te houden totdat het zaadje is ontkiemd.

Een goede manier is om kleine gaatjes in een doorzichtige plastic zak te maken en deze over de pot te plaatsen. Met een elastiekje kun je de plastic zak vastmaken aan de pot. Vergeet niet om de plastic zak van tijd tot tijd te openen, anders kan het zaadje gaan schimmelen of rotten. Je wilt je kostbare zaden niet doden!

Vaak zullen de zaadjes na 7 tot 14 dagen ontkiemen, afhankelijk van de soort. Het gebeurt regelmatig dat dit wat langer duurt, bijvoorbeeld 3 tot 4 weken. Raak niet in paniek als na 3 weken de zaadjes nog steeds niet zijn uitgekomen. Er zijn tal van factoren die dit beïnvloeden: temperatuur van de grond en lucht, de vochtigheid en de diepte van het zaadje.

Je kunt ervoor kiezen om de plant binnen of buiten te laten groeien.

Binnen laten groeien

Je kunt je planten binnen laten groeien, en veel mensen doen dit al jaren met succes. Niet elk type peperplant zal net zo succesvol zijn als andere, maar je hebt wel opties. Kleinere peperplanten, zoals sierplanten, zullen effectiever binnenshuis groeien, omdat ze niet zoveel ruimte nodig hebben als een grotere plant.

Zoek een goede en warme zonnige vensterbank. Bij voorkeur minimaal 6 uur zonlicht, hoe meer hoe beter. Van nature zijn vrijwel alle soorten afkomstig uit een tropische omgeving. De planten dienen te worden overgepot wanneer de groei erin begint te komen.

Buiten laten groeien

Om peperplanten buiten te kweken, dienen de zaadjes bij voorkeur al in januari/februari te worden geplant. Let op, je moet er wel zeker van zijn dat er geen nachtvorst meer zal zijn, hier kunnen de zaadjes/plantjes van doodgaan.

Peperplanten groeien aan het begin een beetje traag, dus het is het beste om de plantjes 8 tot 12 weken binnen te laten groeien, voordat je ze naar buiten verplaatst.

Als er geen kans meer op nachtvorst is, kun je de peperplanten in je tuin op een gekozen plek zetten. Kies een locatie met veel zonlicht, want de planten houden van de zon.

Hoeveel ruimte hebben peperplanten nodig?

Ruimte de planten 20 - 30 centimeter uit elkaar. De meeste planten kunnen uiteindelijk uitgroeien tot een meter hoog.

Voeding

Je planten voeden kan helpen, vooral als je ze binnenshuis kweekt. In gewone potgrond zit voldoende voeding voor de eerste 2 maanden, daarna is het aan te raden om bij te voeden. Chilli Focus Pepper of een vergelijkbaar plantaardig voedsel of meststof wordt aanbevolen voor het voeden van de planten.

Temperatuur

Veel peperplanten geven de voorkeur aan de warmere klimaten, maar sommige soorten groeien het beste bij gematigdere temperaturen. Capsicum annuums groeien het best met veel zon en matige vochtigheid, terwijl Capsicum-chinense het best groeit bij gematigde temperaturen en een hogere luchtvochtigheid. De meeste planten geven de voorkeur aan koelere temperaturen in de avond.

Licht

Licht is altijd een belangrijke factor. Plaats je planten in de buurt van fel verlichte ramen met veel zonlicht. Weinig zonlicht resulteert in smalle stelen.

Water geven

Zorg ervoor dat je goed water geeft als je binnen de pepers kweekt. Geef water wanneer de grond enigszins droog is, maar niet te veel water omdat de wortels kunnen gaan rotten, waardoor de peperplant wordt gedood. Water tot de grond enigszins vochtig is.

Luchtkwaliteit

Als je binnen kweekt, is de luchtkwaliteit is erg belangrijk. Je wilt de lucht niet vervuilen met rook of andere irriterende stoffen, omdat dit de groei van je chili peperplanten kan beïnvloeden.

Als je buiten kweekt, Zorg dan altijd dat je eventueel onkruid verwijderd. Houd ten slotte je peperplanten in de gaten. Sommige kunnen sneller geoogst worden dan andere, maar veel soorten hebben een tijdje nodig.